Afval scheiden op stations en in treinen

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Wilma Mansveld, directievoorzitter van NS-dochter NedTrain, Michiel van Roozendaal, en waarnemend ProRail-directeur, Patrick Buck, hebben maandag 23 februari gezamenlijk een overeenkomst getekend. Deze overeenkomst genaamd ‘Green Deal: afvalreductie en – recycling op treinstations en in treinen’ heeft als doel om de hoeveelheid afval in stations en treinen te verminderen en recycling te bevorderen. Het project is onderdeel van het programma 'Van Afval Naar Grondstof'. Op enkele stations in Nederland worden speciale afvalbakken geplaatst. Het afval wat blijft slingeren in de trein of op het station wordt ingezameld en gesorteerd. Want als afval vaker gescheiden wordt ingezameld, kan er ook meer en beter er gerecycled kan worden en zal de afvalberg uiteindelijk kleiner worden. Los hiervan wordt ook de recycling onder winkeliers gestimuleerd.

Speciale afvalbakken voor afvalscheiding
Voor treinreizigers zal het vooral in het begin wel even wennen zijn. “Op de zes stations die aan het project meedoen gooi je je oude krant straks in de papierbak en je lege koffiebeker bij het restafval. Daar zit immers een plastic laagje in”, aldus Mansveld.

Vorig jaar is er door NS en ProRail maar liefst 12.000 ton afval afgevoerd van stations en uit treinen. Hiervan was maar 12% gescheiden. Doelstelling van de Green Deal overeenkomst is om de hoeveelheid afval in 2020 met 25% te hebben verminderd naar 9000 ton. Daarnaast is het streven om 75% van al dit afval te recyclen, wat zou betekenen dat 6.750 ton van het afval hergebruikt wordt. De NS zal ook winkeliers op stations stimuleren om de hoeveelheid verpakkingen bij hun producten te verminderen en te zorgen dat de verpakkingen die gebruikt worden van recyclebaar materiaal zijn.

Proefperiode
Het grootste deel van het afval op stations en in treinen is papier. Dit moet vanaf de bron gescheiden worden van overige afvalstromen voor een optimale recycling. Het eerste station in Nederland wat een speciale afvalbak, met een aparte bak voor papier en voor restafval, krijgt is Rotterdam Centraal. Ook op de stations Arnhem, Breda, Tilburg, Eindhoven en Zwolle zullen dit jaar ook proeven worden uitgevoerd met afvalscheiding. Als blijkt dat het een succes is zal het naar meer stations worden uitgebreid door de NS en ProRail. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zet zich ook in om afvalscheiding bij andere vormen van het openbaar vervoer in te voeren.