Afval moet beter gescheiden worden

Broccoli die niet opgegeten is hoort bij het groente- en fruitafval, lege schoenendozen bij het oud papier, een wijnfles in de glasbak en een leeg boterkuipje bij het plasticafval. Zo zou het afval eigenlijk gescheiden moeten worden, maar dat doen veel mensen nog niet goed genoeg.

Cijfers
Het percentage afval dat in ons land gescheiden wordt ingeleverd schommelt al jaren rond de 50 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2012 was dat 51 procent volgens de nieuwste cijfers. Terwijl het doel is om in 2015 60 tot 65 procent van al het huishoudelijk afval in Nederland te scheiden.

De Vereniging Afvalbedrijven en Recycling Netwerk denken niet dat dit doel gehaald wordt. Het probleem ligt vooral bij de grote steden. "Zij hebben het ook een stuk lastiger, want het is moeilijk om mensen op 3 hoog te verplichten een kliko te nemen", zegt directeur Dick Hoogendoorn van de Vereniging Afvalbedrijven. "Maar daar verschuilen ze zich ook achter. De grote steden kunnen, vooral in de buitengebieden, véél meer doen."

De gemeente Den Haag, één van de grote steden in Nederland, beweerd dat de regie van de rijksoverheid ontbreekt. "Het inzamelen wordt aan gemeenten overgelaten en die zijn van goede wil maar soms ontbreken de middelen", zegt beleidsmedewerker Afke Niass van gemeente Den Haag. "Dat we die 60-65% niet halen, zagen we daarom al aankomen."

Het kan beter
Er zijn ook gemeenten die hun afval wel goed scheiden. Hiervan is een top-3 gemaakt.
1.Renswoude (92 procent)
2.Boekel (88 procent)
3.Mill & Sint Hubert, Grave, Sint Antonis, Boxmeer, Cuijk (87 procent)