Afgedankte koelkasten Amsterdam veroorzaken onnodige CO2-uitstoot.

      Reacties uitgeschakeld voor Afgedankte koelkasten Amsterdam veroorzaken onnodige CO2-uitstoot.

Stichting OPEN waarschuwt voor de milieuvriendelijke gevolgen van de huidige e-waste inzamelingsmethode in Amsterdam, met name voor koelkasten.

De huidige praktijk, waarbij kapotte koelkasten op vaste dagen langs de weg gezet worden, leidt tot illegaal verwijderen van compressorpotten door zogenaamde ‘witte busjes’. Dit resulteert in het vrijgeven van koelgas, dat een CO2-uitstoot gelijk aan 2.400 kilometer autorijden veroorzaakt. Dit komt overeen met een rit van Amsterdam naar Tanger en staat gelijk aan 50 keer de aarde rondrijden met een auto per jaar!

Cijfers tonen aan dat compressorpotten in Amsterdam vier keer vaker ontbreken dan het landelijke gemiddelde, wat onderstreept dat er dringend verandering moet komen.

Stichting OPEN benadrukt dat Amsterdam het slechter doet dan Rotterdam en pleit voor meer samenwerking tussen grote steden om de efficiëntie van e-waste recycling te maximaliseren en de milieu-impact te minimaliseren.

De stichting benadrukt dat e-waste veel waardevolle materialen bevat die niet verloren mogen gaan met alle gevolgen voor het milieu. “We moeten onze aanpak van elektronisch afval heroverwegen”, aldus Stichting OPEN, “en bedenken hoe we producten zowel tijdens als na hun levenscyclus het beste kunnen behandelen. Het is tijd om de werkelijke waarde van deze producten te erkennen.”