3D-printen met gerecycled plastic

Er komen steeds meer 3D-printers in Nederland en daarmee is er ook steeds meer plastic nodig om al deze voorwerpen te kunnen ‘printen’. Dit is een enorme belasting voor het milieu. Om het 3D-printen duurzamer te maken heeft een Rotterdamse start-up een oplossing bedacht, namelijk printen met gerecycled plastic.

Re-filament
Het plastic draad wat de meeste 3D-printers als basismateriaal gebruiken wordt filament genoemd. Het Rotterdamse bedrijf Refil maakt dat filament van gerecyclede materialen, en noemt dit nieuwe product 're-filament'.
Re-filament is tot stand gekomen op een muziekfestival, een aantal jaar geleden. "Wij stonden op dat festival met een apparaat waarmee we handmatig plastic konden recyclen", vertelt Casper van der Meer van Refil. "Mensen kwamen dan naar ons toe met plastic bekertjes, die maakten wij schoon en recycleden het direct. De draad die we produceerden kon dan zo de 3D-printer in."

Geschikte materialen
Nu produceert Refil het re-filament van petflessen en oude dashboards van Volvo's en Audi’s. "We hebben ons georiënteerd op diverse afvalstromen. We hebben namelijk een specifiek type kunststof nodig dat geschikt is voor in een 3D-printer", legt Van der Meer uit. "De smelttemperatuur mag hiervoor niet te hoog zijn, want dan kan de printer het niet gebruiken."

Als het goed gaat kunnen er in de toekomst ook andere kunststoffen gebruikt worden voor de 3D-printer. "We zijn bezig met het testen van een aantal nieuwe materialen, zoals de binnenkant van oude koelkasten en een rubbersoort uit de auto-industrie. We zoeken altijd naar nieuwe materialen die we zo voor een zo hoog mogelijk percentage kunnen recyclen”, aldus Van der Meer.

Waarde van recycling
Het re-filament dat nu te koop is, wordt verkocht via de eigen webshop van Refil. In de toekomst moet het ook via resellers te koop zijn. "We zoeken nu naar de juiste partners om mee samen te werken", laat Van der Meer weten. "We willen bijvoorbeeld niet bij prijsvechters liggen, maar bij verkopers die ons verhaal ook ondersteunen. Het feit dat het materiaal gerecycled is, heeft veel waarde voor ons."