Kringloop Het Goed neemt jassen over uit cafés

Kringloop Het Goed neemt jassen over van populaire uitgaansgelegenheden in de Nijmeegse binnenstad. Vaak blijven er jassen van bezoekers achter, deze krijgen een paar weken de tijd om ze op te halen, maar daarna worden ze overgedragen aan de kringloop.

Onder andere het Bascafé en El Sombrero maken gebruik van de ophaalservice. Medewerkers van Het Goed komen de jassen bij de cafés ophalen. De medewerkers leggen uit dat er niets illegaals aan is. Het is niet de verantwoordelijkheid van de kringloop dat mensen hun jas laten hangen en deze niet meer komen ophalen. Het beleid van de kroeg bepaalt wat er met de jassen gebeurt.

Hoogleraar burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit, André Nuytinck, bevestigd dat Het Goed als derde partij niet aansprakelijk is. De kroegen handelen echter wel onrechtmatig. Officieel verlies je pas na twintig jaar het eigendom over je jas, tenzij een uitbater aangifte doet bij de politie. Dan verlies je het eigendom na slechts één jaar.

De cafés mogen de jassen dus niet overdragen aan een derde partij. Als gedupeerde sta je dan in het recht om een schadevergoeding te vorderen. Het is dus nog de vraag of dit plan daadwerkelijk door zal gaan.