Kringloopwinkel Woord en Daad Vaassen draait opvallend hoge omzet

De kringloopwinkel van Stichting Woord en Daad aan de Deventerstraat in Vaassen doet het erg goed. Zo goed zelfs dat de winkel een maandelijkse omzet heeft die hoger ligt dan het gemiddelde van de dorpswinkels.

Elke maand weer winst
Maart 2017 verhuisde de Woord en Daad kringloopwinkel naar het huidige pand. Alleen al in het eerste jaar bracht de winkel maar liefst 74.000 euro op voor de stichting, die verschillende goede doelen steunt. En van januari t/m mei 2018 is er alweer 32.000 euro winst gemaakt. “De kringloop loopt boven verwachting goed. We denken steeds dat de omzet wel weer zal dalen, maar het blijft elke maand gewoon doorgaan”, zegt de trotse eigenaar Peter Boer. Hij startte de winkel destijds, samen met Cor van Kralingen, omdat hij een nieuwe uitdaging wilde aangaan na zijn pensionering.

Geheim van succes
Volgens de eigenaren is het succes van de winkel te danken aan verschillende dingen. De kringloopwinkel koopt geen spullen in. Alle verkoopwaren worden gratis ingezameld. Ook werken de vrijwilligers elke dag hard om de winkel er tiptop uit te laten zien en is het altijd strak en netjes. Verder staat klantvriendelijkheid hoog in het vaandel. Daarbij zit de winkel op een centrale plek in het dorp en is dus gemakkelijk bereikbaar. We houden de prijzen van onze producten laag. “Dit kan, want de enige kosten die we maken zijn de huur en wat onkosten voor koffie en dergelijke. En we werken uitsluitend met vrijwilligers”, aldus Boer.

Goed doel
Stichting Woord en Daar heeft in Nederland ongeveer 25 kringloopwinkels. De winkeleigenaren kiezen zelf een goed doel waar de opbrengst naartoe gaat. Bij de winkel in Vaassen is dit jongerenwerk in Ethiopië.