Steeds vaker gedumpt restafval in kledingcontainers kringloopwinkel

Kringloopwinkels Baarn, Bunschoten-Spakenburg en Nijkerk heft verschillende inzamelpunten voor kleding. Echter vinden de medewerkers regelmatig andere dingen tussen de kleding zoals luiers, etenresten, blikjes, lege verpakkingen etc. en dit zijn ze meer dan zat.

Het loopt uit de hand
“Er werd altijd wel af en toe iets in onze inzamelbakken gegooid wat er niet thuishoort. Dit doen asociale types. Maar de laatste tijd gebeurt dit wekelijks. Laatst troffen onze medewerkers zelf lege jerrycans aan. Dit gaat echt te ver”, laat de gefrustreerde directeur, Ed van Beek, weten.
Ed van de Beek, directeur

Illegaal dumpen van afval
Sinds januari vorig jaar moeten inwoners van gemeente Bunschoten-Spakenburg extra betalen voor het inleveren van hun restafval. Iets waar veel inwoners het niet mee eens zijn. Herbruikbare afvalsoorten worden door de gemeente apart opgehaald. Het werd afgelopen maand bekend dat maar liefst 955 huishoudens vorig jaar geen restafval hebben weggegooid in de ondergrondse containers. Dit is natuurlijk verdacht.

Geen oplossing
Volgens Ed van de Beek is het wel duidelijk waar al dit restafval blijft, namelijk tussen de ingeleverde kleding voor de kringloopwinkel. “De kleding is voor ons heel waardevol maar door het afval worden ze vies en nat en zo kunnen we ze dus nier meer verkopen. We moeten vaak kleding weggooien en dit is echt heel zonde”, laat hij weten. "Op dit moment heb ik er ook geen oplossing voor. De containers elke dag legen is te duur, een waarschuwingssticker heeft geen effect en camera's ophangen vind ik te ver gaan".
De gemeente gaat wel samen met de kringloopwinkel op zoek naar de eigenaren van het gedumpte restafval.