Bewoners AZC Dronten vinden werkplaats in kringloopwinkel

Bij kringloopwinkel It’s Kringloop aan De Noord in Dronten werken al twee jaar lang ruim twintig vluchtelingen uit het asielzoekerscentrum (AZC) Dronten. Doordat zij in de winkel als vrijwilliger aan de slag kunnen leren zij sneller de Nederlandse taal, het geeft hen een waardig en nuttig gevoel en ze bouwen hiermee een sociaal netwerk op.

Vrijwilligerswerk doen biedt kansen
“Het is echt geweldig om te merken dat deze mensen na een zware en onzekere tijd, zich weer kunnen ontwikkelen en groeien”, vertelt Lieke de Lange, eigenaresse van It’s Kringloop. “Dagelijks werken er ongeveer vier vrijwilligers uit het AZC in de winkel. Meestal beginnen zij met werkzaamheden achter in de winkel, zoals spullen aannemen en sorteren. Ook gaan zij mee in de bus bij het ophalen van goederen. Maar er zijn veel doorgroeimogelijkheden in onze winkel waardoor ze steeds meer taken en klantencontacten krijgen. Je merkt dat ze steeds meer leren, socialer worden en zelfvertrouwen opbouwen”, voegt ze toe.
Tijmen Pap is begeleider in het programma activering van AZC Dronten. “Doordat mensen ervaring opdoen met vrijwilligerswerk neemt de kans op daarna een betaalde baan te vinden toe. Het is dus zeer waardevol”, legt hij uit.