Toename aanbod bij kringloop Het Goed

Per 1 januari wordt in Enschede de diftar ingevoerd. Dit staat voor gedifferentieerde tarieven. Er zal bijgehouden worden hoeveel iedere burger aan afval wegbrengt en hoe meer de burger aanbiedt, hoe hoger de afvalstoffenheffing zal zijn. Voorheen was er een stortquotum van 300 kilo afval per huishouden.

Filiaalleider Raimon Strijdveen en zijn collega Edwin Schukkink van kringloopbedrijf Het Goed in Enschede hebben de indruk dat de diftar ervoor gezorgd heeft dat mensen hun spullen aan het opruimen zijn. Ze merken een grote toename in de hoeveelheid spullen die de ophaaldienst aanbied en de spullen die mensen zelf komen brengen. Het gaat vooral om zware meubels. De kringloopwinkel neemt de spullen gratis aan.

Strijdveen en Schukkink zeggen dat de pas een duidelijk beeld van de gevolgen van de diftar kunnen schetsen als het ongeveer een maand is ingevoerd. Dit zal dus eind januari zo zijn. Ze verwachten vooral een toename van mensen die hun spullen op zaterdag komen brengen. Er wordt overwogen om de ophaaldienst uit te breiden met zaterdag. Ook is het aantal medewerkers van 17 mensen naar ruim 50 mensen gegaan om de toename van het werk aan te kunnen. De vrijwilligers zijn hier niet bijberekend.