Informatie over recycling, afval en hergebruik

Recycling Platform biedt het laatste nieuws over recycling, afval en hergebruik van materialen. Recycling Platform legt u de principes van recycling uit en geeft een compleet overzicht van bestaande technologieën. Op deze site vindt u informatie over milieustraten, kringloopwinkels, interessante literatuur en zelfs knipseltips. Recycling Platform is een ontmoetingsplaats voor iedereen geinteresseerd in, betrokken bij of werkzaam in de afval recycling industrie. Wilt u meer weten over afval recycling? Vindt u afval recycling belangrijk, dan is deze site iets voor u! Lees meer...

Nieuws

Kringloopbranche groeit

De Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) geeft aan dat de 200 bij de organisatie aangesloten kringloopwinkels het aantal klanten en de winkelomzet afgelopen jaar met 4% zagen stijgen. In 2016 was ook al sprake van een stijging.

De branche groeit op alle vlakken: het aantal kringloopwinkels nam het afgelopen jaar met 7% toe, de ingezamelde spullen met 5% en de omzet met 4%. BKN stelt dat de populaire VPRO serie "Het Succes van de Kringloopwinkel" heeft bijgedragen aan de omzetstijging.

ARN start nieuwe fabriek voor luierrecycling

Luierrecycling is nog steeds een groot probleem. Afvalverwerkers, recyclebedrijven en de overheid zijn al jaren bezig om de luier uit het restafval te krijgen. Initiatieven om dit mogelijk te maken zijn eerder mislukt. De recycling bleek te duur en de restproducten bevatten nog ziekteverwerkers en medicijnresten. Hierdoor belanden jaarlijks nog ca. 1 miljard luiers bij het restafval en worden verbrand of gestort. De luiers zijn niet alleen van baby’s, ook de hoeveelheid incontinentiemateriaal voor ouderen stijgt door de vergrijzing.

De oplossing voor plastic afval: chemische recycling

Neste kondigde onlangs aan zich in het kader van de circulaire economie op de chemische recycling van plastic te richten. Het doel is om in 2030 meer dan 1 miljoen ton plastic afval per jaar te verwerken. De nieuwe samenwerking met ReNew ELP en Licella moet aan deze doelstelling bijdragen. Naast onderzoek naar de haalbaarheid en duurzaamheid van het inzetten van plastic afval als grondstof voor raffinaderijen wordt er ook gekeken naar regelgeving.