Preventie - Afval zelf thuis gebruiken

Na het voorkomen van afval is het zelf thuis hergebruiken van afval het beste alternatief. Een groot deel van uw afval bestaat uit GFT afval. Dit kan thuis eenvoudig zelf woden gecomposteerd. Zo maakt u er een nuttige grondstof voor het tuinieren van.

Wat is composteerbaar?
1. Keukenafval. Hiertoe behoren: groenteresten, fruitresten, doppen van noten, koffiedik mèt papieren filterzakje, theebladeren en theezakjes, vermalen eierschalen, gekookte of gebakken etensresten (in kleine hoeveelheden en goed vermengd met droger materiaal), brood, papier (kleine hoeveelheden) van keukenrol, krantenpapier of papieren zakjes en kartonnetjes onder een taart (mogen niet bij het oud papier). Plantaardig afval is voedsel- en waterrijk. Het is dan ook belangrijk dit altijd te mengen met droger afval, zodat de kans op verstikking of rotting kleiner is.
2. Tuinafval. Dit afval bestaat uit verwelkte bloemen en potkluiten (verwijder de overtollige aarde), stengels van planten, bladeren, uitgebloeide perkplanten, snoeihout (verhakseld of verkleind), gras
(niet te veel), onkruid, etc..
3. Andere materialen zoals zaagmeel en houtkrullen zijn goed composteerbaar. Let er wel op dat ze afkomstig zijn van
onbehandeld hout. Ook mest van kleine huisdieren (alleen planteneters : konijnen, cavia’s, vogels, ...), eventueel vermengd met stro, mag op de composthoop. Uitwerpselen van katten en honden kunt u het beste vermijden.

Welke materialen zijn niet of moeilijk composteerbaar?
Timmerhout, behandeld hout en ongesnipperd snoeihout, botten, graszoden (te veel zand), dierlijk afval, mosselschelpen, wegwerpluiers, aarde en zand, saus, vet, olie, stof uit de stofzuiger, as, houtskool, steenkool, kunststof, metaal en blik, kattenbakvulling.
Deze materialen horen niet thuis op de composthoop!

Zorg bij de opbouw van de composthoop voor een beschutte plaats deels in de schaduw. Bij de bouw van de composthoop zijn een optimale beluchting en een goede afvoer van het overtollige regenwater van belang. Als u de hoop start, bouw de hoop dan op uit laagjes waarbij u onderin begint met snoei afval (dit helpt voor de ontwatering). Zorg voor een goede verhouding van keukenafval, tuinafval en andere materialen. Dit helpt om de composthoop luchtig te houden.

Na enkele weken moet de composthoop voor het eerst worden omgezet, waarbij de materialen goed worden vermengd. Het omzetten helpt ook voor een goede beluchting. Zet de hoop met enige regelmaat, maar niet te vaak, om.

Meer informatie is te vinden via onderstaande links:
Milieucentraal zelf composteren
Thuis composteren

Thuis compostering
Thuis compostering

Knutselen
U kunt afval ook thuis hergebruiken door er een andere nuttige of leuke toepassing voor te bedenken. Dit kan bijvoorbeeld door met deze materialen lekker te knutselen. Leuk voor uw kinderen, maar ook voor uzelf. Klik hier voor diverse knutseltips