Preventie - Afval apart houden voor recycling

Er zijn veel soorten afval die u apart kunt houden voor recycling. Een compleet overzicht vindt u op: Recycling processen. Het apart houden van afval voor recycling is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor uw portemonee. U kunt recyclebaar afval namelijk vaak gratis inleveren bij uw gemeente, winkel of kringloopbedrijf. U hoeft dan niet te betalen voor het afval!

Recycling retour programma's producenten

Veel bedrijven hebben vandaag de dag milieubeleid opgesteld. Een aantal van deze bedrijven beschikt over recycling programma's waarbij verpakkingen, oude of defecte apparaten en andere overtollige producten naar de leverancier kunnen worden gestuurd voor recycling. In ons overzicht kunt u een korte omschrijving lezen van deze programma's en vindt u links naar de websites van deze bedrijven.

Breng het afval naar uw gemeente

Steeds meer gemeenten zorgen ervoor dat u afval dat kan worden gerecycled gratis kunt wegbrengen. Welk afval u wanneer kunt wegbrengen is te lezen in het overzicht van de gemeentelijke afvalbrengpunten. Het loont de moeite om hier te kijken: ook als uw eigen gemeente bepaald afval niet accepteert kan het heel goed zijn dat een andere gemeente in de buurt dit afval wel accepteert. Het afval kan dan zijn nuttige toepassing vinden en u bespaart afvoerkosten!

Hou GFT apart: tips om stank in een GFT container te voorkomen.

Soms kan in de GFT container stank ontstaan. Zeker bij warm weer en wanneer de container langer blijft staan. Veel mensen zijn daarom niet zo enthousiast om hun GFT afval te scheiden. De volgende tips helpen om stank in de GFT container te voorkomen:
• Zorg dat de container goed gesloten is, of maak gebruik van een anti-stankdeksel (verkrijgbaar in verschillende doe-het-zelfzaken en tuincentra).
• Zet de container uit de zon en het liefst op een koele plek.
• Gooi geen vochtig afval in de GFT bak. Laat gemaaid gras bijvoorbeeld een dag liggen om te drogen. Laat vochtige etensresten eerst uitlekken in de gootsteen.
• Gooi snel bedervende en stinkende etensresten zoals vis desnoods in de container voor restafval (zeker bij warm weer) als deze eerder wordt geleegd.
• Maak regelmatig de container schoon met alleen water en eventueel groene zeep. Gebruik in ieder geval nooit chloor. Chloor is schadelijk voor het milieu.