Denatureren is een proces waarbij een product of stof ongeschikt wordt gemaakt voor consumptie of hergebruik in zijn oorspronkelijke vorm. In de context van recycling wordt denaturatie vaak toegepast op producten zoals alcohol, medicijnen, voedsel of andere middelen die niet opnieuw als consumptiegoed in omloop mogen komen, maar wél gerecycled moeten worden.
Het doel van denatureren is om misbruik te voorkomen én om de stoffen alsnog verantwoord te kunnen verwerken of recyclen. Denk bijvoorbeeld aan:
-
Alcoholische dranken die ongeschikt worden gemaakt voor menselijke consumptie door toevoeging van chemische stoffen, zodat de alcohol daarna bijvoorbeeld als brandstof of industriële grondstof gebruikt kan worden.
-
Medicijnen die op zo’n manier worden behandeld dat ze onbruikbaar worden, waarna ze veilig vernietigd of verwerkt kunnen worden.
-
Voedselafval dat niet meer geschikt is voor consumptie en wordt behandeld om vergisting of compostering mogelijk te maken.
Bij het denatureren worden vaak geur-, kleur- of smaakstoffen toegevoegd, of worden de producten fysiek beschadigd (zoals perforeren of vermalen), zodat ze niet opnieuw in de handelsketen terecht kunnen komen.
Het is een belangrijk proces in de recyclingketen omdat het zowel milieubelangen als volksgezondheid beschermt, terwijl waardevolle componenten van het product alsnog teruggewonnen kunnen worden.