U bent hier

Nieuws

Recyclen van plastic

In 2007 werd er in Nederand een halve kilo plastic, metaal en drinkpakken ingezameld. Inmiddels is dat opgelopen tot meer dan zeven kilo. Nederlanders gaan dus steeds meer recyclen, maar er is ook een keerzijde. Het plastic dat wordt ingezamels is steeds minder goed te recyclen, doordat de kwaliteit afneemt. Dit zorgt voor toenemende kosten. In 2015 was het tekort 120 miljoen en naar verwachting zal dit alleen maar verder oplopen.

Nieuw transportsysteem vermindert CO2-uitstoot

Renewi, Leemand Waste Centre en Twence zijn deze maand een pilot gestart met een duurzamer logistiek proces voor bedrijfsafval. Voorheen werd brandbaar bedrijfsafval uit de Amsterdamse haven via vrachtwagens naar Hengelo getransporteerd. Nu zal dit vervoerd worden door binnenvaartschepen. Er kunnen veertig containers op een schip. Hiermee zal 52 procent CO2-uitstoot bespaard worden.

Recycling door gemeente Bilt

In de gemeente Bilt wordt bovengemiddeld gerecycled. De inwoners brachten afgelopen jaar meer dan gemiddeld veel elektrische apparaten en energiezuinige lampen naar de milieustraat. De heeft Wecycle geconstateerd. De gemeente heeft een samenwerkingsovereenkomst met Weycycle en heeft nu het Wecycle Recycle Certificaat verdiend.

In Bilt werd gemiddeld per persoon 7,2 kilo e-waste weggebracht. Dit bij elkaar is ruim 300 ton. Van dit materiaal kon 79% hergebruikt worden. Dit bestond vooral uit glas (12%), plastic (22%) en metaal (64%). Tevens werd er 960 kilo batterijen ingeleverd.

Illegaal afval weggebracht door Van den Hoogen

Van den Hoogen Recycling BV aan de Groeneweg in Someren-heide heeft zijn afval illegaal naar het buitenland gebrecht. Op maandag 12 juni is het bedrijf gestrart met de afvoer van puin.

Van den Hoogen moet het afval naar een gecertificeerd bedrijf afvoeren. Tijdens een controle van de ODZOB (Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant) is gebleken dat het materiaal naar het buitenland is gebracht. De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) is inmiddels op de hoogte gebracht.

Toekomstfonds Amersfoort

Er bestaat een toekomstfonds in Amersfoort om vernieuwende ideeën van instellingen, ondernemers en bewoners aan te moedigen die de duurzamen ontwikkling vooruit willen helpen. Dit fonds richt zich op doorbraakprojecten en koplopers, om zo snel minder CO2 uit te stoten en een afvalloze stad te creëeren. Aanvragen zijn mogelijk tot 1 september. De projecten De Bouwkringloop en elektrische deelauto's ontvangen van dit fonds 69.500 euro.

Investeringen door Heros

Recyclingbedrijf Heros Sluiskil, een onderdeel van het Duitse concern Remx Mineralstoff, loopt in Europa voorraan als het gaat om het hergebruiken en de verwerking van bodemassen uit afvalverbrandingsovens. Het bedrijf heeft het afgelopen jaren miljoenen geïnvesteerd om dit nog beter te maken. Ze kunnen vele elementen uit de bodemassen halen, zoals kleine fracties edelmetalen voor telefoons.

Verbouwing milieustraat Zuidwolde

In Zuidwolde zal een nieuwe milieustraat gebouwd worden. De nieuwe milieustraat zal wel op dezelfde locatie zijn, de oude wordt dus gesloopt.

De huidige milieustraat heeft capaciteit voor tienduizend inwoners, maar Zuidwolde heeft bijna 24.000 inwoners. De huidige straat is dus veel te klein. De ingang zal verplaatst worden van de Nijverheidsweg naar de Slagendijk. Op deze manier zal er meer ruimte zijn voor auto's en is er minder kans dat er wachtrijen op de openbare weg zullen staan.

Vernieuwing milieustraat Roosendaal en Halderberge

De gemeente Roosendaal en Halderberge werken samen aan een plan voor een nieuwe miieustraat. Het gemeentelijke afvalbedrijf Saver is nu gevestigd aan de Rietschotten 7 in Oud Gaste. Op het moment wordt er onderzocht of deze kan uitbreiden of dat hij in zijn geheel wordt verplaatst. Een voorziening zal in ieder geval wel op Borchwerf blijven. Hier maken beide nu ook gebruik van.

Hernieuwing milieustraat Leusden

De milieustraat op de locatie Spieghelweg 2 in Leusden zal vernieuwd worden. Het doel is om het terrein beter geschikt te maken voor de combinatie van een milieustraat en gemeentewerf. Voor het project is 1,7 miljoen euro beschikbaar gesteld. De straat zal drie maanden gesloten worden en naar verwachting zullen de werkzaamheden op 1 januari 2018 zijn afgerond.

Twee extra milieustraten open voor inwoners Nijmegen

Vanaf 1 juni zal het voor inwoners van de gemeente Nijmegen mogelijk zijn om naar vier milieustraten in de regio te gaan. Vanaf donderdag 1 juni zal het namelijk voor de inwoners mogelijk zijn om naar milieustraat Millingen aan de Rijn (Daamen) en milieustraat Groesbeek (Van Kesteren) te gaan voor het wegbrengen van (grof) huishoudelijk afval. De milieustraten Kanaalstraat in Nijmegen en Bijsterhuizen in Wijchen blijven ook gewoon toegankelijk.

Pagina's