Hernieuwing milieustraat Leusden

De milieustraat op de locatie Spieghelweg 2 in Leusden zal vernieuwd worden. Het doel is om het terrein beter geschikt te maken voor de combinatie van een milieustraat en gemeentewerf. Voor het project is 1,7 miljoen euro beschikbaar gesteld. De straat zal drie maanden gesloten worden en naar verwachting zullen de werkzaamheden op 1 januari 2018 zijn afgerond.

De milieustraat gaat dus tijdelijk dicht, maar dit betekent niet dat inwoners van Leusden met hun afval blijven zitten. Spieghelweg 1, het terrein naast de milieustraat, staat leeg en is te koop. De eigenaar van de grond gaat deze tijdelijk huren aan de gemeente. Inwoners kunnen dan hier hun afval op een geïmproviseerde milieustraat kwijt. Het is nog niet bekend of de openingstijden hetzelfde blijven. Mogelijk heeft het personeel meer tijd nodig om de kleinere containers te legen.

In eerste instantie was er nog een alternatief plan, namelijk verplaatsing van de milieustraat en gemeentewerf. Met de vernieuwing is dit definitief van de tafel. De onderneming die interesse toonde voor de grond heeft zich teruggetrokken de gemeente heeft het terrein niet te koop gezet. De interesse komt mede door de gunstige ligging in de nabijheid van de A28 en A1.

De vernieuwing komt door de vele klachten die binnen kwamen. De oprit naar het afvalstation was te steil. Er waren onvoldoende voorzieningen en voor de opslag van materialen was niet genoeg ruimte. In september zal de sloop van het huidige afvalstation beginnen. Enkel het kantoorgebouw bij de ingang blijft onaangetast. Het nieuwe perron zal bestaan uit holle betonelementen. Dit zorgt ervoor dat er onder het perron ruimte is voor opslag en voorzieningen.

De Leusdense milieustraat heeft geen vergunning voor bedrijfsafval. Bedrijven kunnen straks dus ook niet meer hier storten. Ze zullen zelf een oplossing moeten vinden. Restafval kan nog wel naar de straat gebracht worden. Dit moet echter wel zelf gestort worden met een afvalpas in de ondergrondse container.