Naar een circulaire economie in Amersfoort

De gemeente Amersfoort maakt er werk van om te komen tot een circulaire economie. Dit zal een omvangrijk traject zijn, maar het zal zorgen voor economische groei, minder milieubelasting en innovatie.

De gemeente geeft inwoners en bedrijven een grote rol. Bij bijvoorbeeld de bouw- en sloopsector is op korte termijn veel winst te behalen. Een gesloten kringloop van bouw en sloopmateriaal kan Amersfoort 45 miljoen euro opleveren. Dit gaat om de korte termijn, maar natuurlijk moet er ook naar de lange termijn gekeken worden.

De gemeente werkt samen met Stichting Circulaire Economie en KplusV om een plan van aanpak te maken. Hier zal onder andere een grondstoffenanalyse in staan, regionale praktijkvoorbeelden en een handelingsperspectief. Voor 2017 moet er een half miljoen aan werkkapitaal beschikbaar zijn, zodat de eerste stappen genomen kunnen worden.

Op het moment wordt er dus concreet aan de slag gegaan met de bouw- en sloopsector. Kennis, ervaring en ideeën zullen uitgewisseld worden. Opdrachten moeten op een circulaire manier in de markt gezet worden