Teveel e-waste

Er komen wereldwijd steeds meer elektronische en digitale toestellen beschikbaar. Het verantwoord verwijderen hiervan gaat nog lang niet altijd goed. In 2017 wordt verwacht dat er 50 miljoen ton aan elektronisch afval wordt gestort. Een heel klein deel hiervan wordt op een duurzame manier verwerkt.

Apparatuur zoals televisies, computers en telefoons bevatten stoffen die grote milieu- en gezondsheidsrisico inhouden als ze niet goed worden verwerkt. De hoeveelheid e-waste neemt snel toe, doordat er in een progressief tempo steeds nieuwe technologieën worden ontwikkeld.

Er wordt gewerkt aan innovatieve oplossingen om de e-waste goed te verwerken. Niet alleen neemt hierdoor de druk op het milieu af, tevens kan dit inkomen genereren en banen creëren. Een van de oplossingen is een applicatie waarmee iemand een aanvraag kan doen tot het ophalen van e-afval. Dit werkt erg simpel en juist daarom is de app zo effectief. Dit wordt nu in ongeveer 22 steden gebruikt.

Het volume van overbodig e-waste moet in 2020 met 50% worden verminderd. Om dit te verwezenlijken is de VN Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) een partnerschap aangegaan met de UN University (UNU) en de Solid Waste Association en heeft het Global e-Waste Statistics Partnership opgericht.