Preventie - Het voorkomen van afval

Afval kan erg gemakkelijk worden voorkomen. Een algemene aanpak bestaat eigenlijk niet. Daarom vindt u hieronder enkele tips, waaraan u misschien nog niet hebt gedacht:
• Als u iets nieuws koopt is de winkelier vaak verplicht het oude terug te nemen. Dit geldt bijvoorbeeld voor banden, accu's en electrische apparaten. U levert het in en heeft zelf geen afval! Als bijkomend voordeel kan een dergelijke materiaalstroom vanaf de winkelier eenvoudiger worden gerecycled omdat hier grotere hoeveelheden beschikbaar zijn en dus efficienter kan worden gewerkt. Voor uitleg over recycling processen klik hier
• Zorg voor minder verpakking: probeer uw levensmiddelen in grootverpakkingen te kopen. Een pak vruchtensap van 1,5 liter geeft meer dan de helft minder afval dan 6 kleine drinkpakjes van een kwart liter. Of neem een herbruikbare drinkbeker mee voor sap en limonade. Bijvoorbeeld in scholen kan dit veel afval voorkomen.
• Plak een Ja-Nee of een Nee-Nee sticker op uw deur. Dat scheelt een hoop gesleep met oud papier.
ja nee sticker
U kunt de sticker vaak gratis op het internet bestellen of gratis bij uw gemeente halen.
• Gebruik die degelijke sterke boodschappentas in plaats van een plastic tas.
• Verkoop uw oude degelijke spullen op markplaats.nl en speurders.nl of geeft ze gratis via die sites weg. Gaat dat niet snel genoeg, dan kunt u ze inleveren bij kringloopwinkels. TNO heeft in een onderzoek becijfert dat het inzamelen van 1 ton goederen minimaal gelijk staat aan het besparen van 1 ton CO2 emissie. Voor meer info: klik hier.
Kijk hier of er een kringloopwinkel in de buurt is: Kringloopwinkels

Is het voorkomen van afval niet gelukt?
Veel afval kan worden hergebruikt. Op een gemeentelijk afvalbrengpunt staan containers waar u de recyclebare materialen in kunt doen. Zo krijgt uw afval toch een nuttige toepassing.
Voor een kaartweergave van alle gemeentelijke afvalbrengpunten klikt u hier
Voor een tabelweergave van alle gemeentelijke afvalbrengpunten klikt u hier

Tips om batterijen in het afval te verminderen
• Gebruik waar mogelijk oplaadbare batterijen van het NiMH-type. De nieuwste generatie, te herkennen aan het opschrift low self-discharge, houdt zijn lading langer vast.
• Laat ingezamelde oude batterijen niet lang liggen, maar lever ze tijdig in.
• Levert een batterij niet meer genoeg stroom voor een mp3-speler of camera, dan kan hij vaak nog wel een tijdje mee in een wekker of afstandsbediening.
• Als u een apparaat lang niet gebruikt, haal dan de batterijen eruit. Dat is beter voor het apparaat én voor de batterij.

Over het algemeen zijn oplaadbare batterijen, die je tot zo'n duizend keer kunt opladen, beter voor het milieu dan eenmalige batterijen. Het gebruik van oplaadbare batterijen bespaart veel grondstoffen en energie voor productie en afvalverwerking, maar is voor u ook erg voordelig.

U hebt in huis verschillende mogelijkheden om de milieubelasting van batterijen te verminderen:
• U kunt overwegen of een apparaat met batterijen wel nodig is. Misschien voldoet een vergelijkbaar apparaat op netstroom, zonnecellen of handkracht wel net zo goed.
• Levert een batterij niet meer genoeg stroom voor een mp3-speler of camera, dan kan hij vaak nog wel een tijdje mee in een wekker of afstandsbediening.
• Klaar met opladen? Haal de oplader uit het stopcontact. Ook stand-by verbruikt hij stroom!
• Koel bewaren (onder de 25 graden) verlengt de levensduur van batterijen en accu's.
• Gebruik waar mogelijk oplaadbare NiMH-batterijen. De nieuwste generatie houdt zijn lading langer vast

Bron: (deels) Milieucentraal.